ویروس کرونا و مشاغل؛ فرصت یا تهدید

با شیوع بیماری کووید 19 و رشد سریع آن در سراسر جهان، همه مشاغل به نوعی با بحران ورشکستگی یا ضرر مالی شدید مواجه شده اند. در این بین ویروس کرونا با ایجاد شرایط خاص باعث رشد برخی دیگر از مشاغل گردیده است. اینکه آینده اقتصاد جهان در دوران کرونایی و پسا کرونا به چه شکلی درآید بحثی است که مورد تحلیل اقتصاددانان کشورهای مختلف است. در این مقاله به تاثیر ویروس کرونا بر مشاغل مختلف دنیا و ایجاد فرصت ها و تهدیدهای این بیماری برای مشاغل می پردازیم
تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد جهان:
با بررسی سهم هر یک از کشورهای درگیر بیماری کرونا در اقتصاد جهان مشخص می شود که هشت کشور صادرکننده و تولید کننده بیشترین سهم در اقتصاد جهانی را دارند که اولین رتبه به کشور چین تعلق دارد . چین بزرگترین کارخانه دنیاست و از طرفی میزان تقاضای داخلی این کشور منبع بزرگی برای مصرف محصولات تولیدی در دنیا محسوب می شود . در حالی که ویروس کرونا از کشور چین شروع شده و به سایر کشورها انتقال یافته مسئولین این کشور ابراز نگرانی شدیدی از تاثیر ویروس کرونا بر مشاغل مختلف در سطوح تولیدی و خدماتی کرده اند.
کاهش دو درصدی رشد اقتصادی در چین که بخاطر ویروس کرونا به آسیب برخی مشاغل انجامیده و کاهش قدرت خرید مردم را در پی خواهد داشت. از طرف دیگر وابستگی شرکت های تولیدی بزرگ دنیا به بازار فروش چین، بحرانی است که سیستم عرضه و تقاضای جهانی را درگیر خود خواهد کرد. مسلما در حالی که شرکت های بزرگ دنیا از جمله شرکت های خودروسازی کره جنوبی، رستوران های زنجیره ای مک دونالد، شرکت والت دیزنی که مجبور به تعطیلی مراکز تفریحی خود در چین شده و بسیاری از شرکت های بزرگ دنیا بخاطر ویروس کرونا تحت تاثیر قرار گرفته و آسیب دیده اند ، مشاغل کوچک و خدماتی که به هیچ ارگان و نهادی متصل نبوده و با اندک سرمایه ای به کار مشغول بوده اند به تعطیلی خواهند رسید.

به گفته برخی تحلیلگران اقتصاد دنیا پس از کرونا تغییر چشمگیری خواهد داشت.تأثیرات ویروس کرونا بر اقتصاد کشورهای جهان، به کاهش شدید میزان فروش ایرلاینهای بینالمللی و افت شدید صنعت گردشگری بینالمللی در اکثر کشورها انجامید.

در این بین هنوز تحلیلگران اقتصادی معتقدند سیستم های حکمرانی در کشورهای درگیر به اندازه ای توانمند هستند که بتوانند با کمترین میزان درگیری اقتصادی از این بحران عبور کنند.
بورسهای مهم دنیا نیز روز دوشنبه سیاه،19 اسفند، پس از سال 2008، بالاترین سقوط را تجربه کردند
ویروس کرونا و تعطیلی مشاغل مختلف
اضطراب ناشی از ویروس کرونا و سرعت شیوع آن باعث شده تا مشاغل مختلف در حدود 70 تا 100% از کارکنان خود را به مرخصی اجباری بفرستند و در این بین با افزابیش تعداد زیاد بیکاران و درخواست استفاده از بسته های حمایتی در دوران بیکاری در تمامی کشورهای درگیر روبرو هستیم .
هر چند ویروس کرونا تاثیر بسزایی بر همه مشاغل در سطوح مختلف گذاشته و باعث وحشت عمومی در دنیا گردیده به حدی که همدلی عمومی تمام اهالی کره زمین را تقاضا میکند اما هستند مشاغلی که در این شرایط بحرانی همچنان به ادامه کار خود مشغولند و حتی بیش از پیش به پیشرفت و درآمدزایی رسیده اند.
مشاغل برنده در بحران کرونا:

به گفته بیل گیتس، یکی از برترین مدیران و کارآفرینان دنیا ، اگر کسب و کارتان بر روی اینترنت نباشد به زودی در بازار هم نیست. این سخن در شرایط شیوع بیماری کرونا کاملا احساس می شود.
از آنجا که قوانین محدودکننده از طرف سیستم های حکومتی در کشورهای مختلف جهت جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا به تعطیلی اکثر مشاغل منجر گردیده است اما سازگار بودن سیستم های شغلی با علم روز دنیا یعنی اینترنت به کمک برخی از مشاغل آمده است.
در شرایط فعلی مشاغل اینترنتی مانند فروشگاه های آنلاین، یا هر خدمات دهنده ای که از طریق فضای اینترنت و شبکه های اجتماعی با مخاطبین خود در ارتباط است همچنان به ارائه خدمات و نیازهای مردم مشغول هستند .
تاثیر ویروس کرونا بر مشاغل آرایشی و بهداشتی:

داروخانه ها ، تولید کننده، توزیع کننده و فروشندگان مواد بهداشتی و ضدعفونی کنند در این روزها با رشد فروش چشمگیری مواجه هستند . به حدی که در کنار افزایش درخواست برای ژل ضدعفونی، ماسک و دستکش یا الکل فروش سایر محصولات مانند صابون های آنتی باکتریان، انواع شوینده های دست و صورت و حتی مکمل های ویتامین فروش فوق العاده ای دارند. نکته جالب توجه این است که حتی فروشندگان سنتی مواد بهداشتی و دارویی مانند عطاری ها هم در این روزها فروش خوبی را تجربه کرده اند. اطلاعات منتشر شده درباره مصرف مواد غذایی با طبع گرم مردم را به خرید انواع داروهای عطاری گرم کشانده.
فروشندگان مواد غذایی:
سوپر مارکت ها، سوپر میوه ها و فروشگاه های مواد غذایی هم به دلیل اینکه مایحتاج ضروری مردم را فراهم میکنند جزو مشاغل پردرآمد این روزها هستند . هجوم مردم برای خرید مواد ضروری و حتی شایعات مصرف برخی اقلام خوراکی مانند سیر، برای تقویت بدن در برابر ویروس کرونا به افزایش قیمت این محصولات انجامیده که خود می تواند دربلند مدت به بدنه اقتصاد آسیب وارد کند
مشاغل آنلاین:

گرچه آن دسته از افراد شاغل دراین قشر به دلیل سازگاری با اینترنت و تغییر رویه خرید از حضوری به آنلاین و ارسال با پیک از فروش بهتری نسبت به سایرین برخوردار شده اند
قشر دیگری از مشاغل که در بحران ویروس کرونا توانسته تا حدودی نسبت به قبل رشد داشته باشد مراکز آموزشی آنلاین و دروه هایی است که به صورت پکیج و غیرحضوری به فروش میرسد . چرا که بسیاری از افراد در این شرایط مجبور به حضور در منزل و گذراندن دوره قرنطینه هستند بنابراین آمار استفاده از دوره های آنلاین آموزشی افزایش یافته .
در شرایط تاثیر ویروس کرونا بر مشاغل مختلف، به نظر میرسد حضور فروشگاه های آنلاین تخفیف مانند تخفیف بازان، کمکی است برای مردم در جهت خرید ارزانتر محصولات مورد نظر.
طبق پیش بینی اکثر کشورهای درگیر، با توجه به اینکه مشخص نیست این ویروس کرونا تا چه زمانی مردم دنیا را درگیر خود خواهد کرد، مشاغل خانگی مانند صنایع دستی، تولید کننده گان کوچک خانگی و خدمات دهندگان آنلاین بیشترین رشد را در زمینه فروش خواهند داشت
ویروس کرونا هر چند برای بسیاری بحران زا بوده است اما به بازار داغی برای مشاغل تولیدکننده مواد شوینده و ماسک و دستکش تبدیل شده و همچنین به رشد برخی کسب و کارها در فضای مجازی کمک کرده . در ادامه داستان ویروس کرونا و مشاغل به بررسی مشاغل آسیب دیده می پردازیم
مشاغل بازنده در بحران ویروس کرونا:
ویروس کرونا با شیوع گسترده در جهان به جنگ با مشاغل مهم و تاثیر گذاری در اقتصاد کشورها رفته است . از جمله مهمترین صنایع آسیب دیده توسط ویروس کرونا، صنعت گردشگری و ایرلاین های بین المللی است .

همچنین بخش خدمات آموزشگاهی، مراکز بازی و تفریح، هتل ها، رستوران و کافی شاپ ها، مراکز زیبایی و سالن های آرایشی، مراکز خرید به غیر از مواد غذایی، سالن های سینما و همایش ها و بسیاری از مشاغلی که نیازمند حضور در محل و یا تجمع افراد هستند آسیب های جدی از ویروس کرونا دیده اند.
باشگاه های و اماکن ورزشی عمومی مانند استخرها نیز از دسته مشاغل آسیب دیده در شرایط کنونی هستند.جالب است بدانید خشکشویی ها و سرویس های تاکسی و موتور کمترین آسیب را متحمل شده اند.
شاید بتوان گفتن ،رستوران ها و مراکز تاریخی تفریحی تورهای گردشگری که بخش مهمی از اقتصاد هر کشوری را می تواند به عهده بگیرد بیشترین صنعت آسیب دیده از ویروس کرونا هستند.
ویروس کرونا و مشاغل در ایران:
در ایران نیز مانند سایر کشورهای درگیر، ویروس کرونا به تاخت و تاز مشغول است . قوانین حکومتی در مورد تعطیلی مشاغل غیرضروری و رعایت قرنطینه آسیب جدی به بخش های مختلف اقتصاد مردم زده . اما علاوه بر این معظل نبود بسته ها حمایتی از مشاغل مختلف خصوصا مشاغل آزاد و روند رو به رشد ورشکستگی و تعطیلی کامل شغل های شخصی نگرانی بیشتری ایجاد میکند.

با اینکه نهادهای حکومتی سعی در برآورد خسارت مشاغل مختلف و ارائه راهکارهای حمایتی به گروه های آسیب دیده دارند از جمله اختصاص وام های کم بهره ، پرداخت بیمه بیکاری به مدت محدود، تاکید به بانک ها و مراکز وام دهنده برای در نظر گرفتن شرایط فعلی در دریافت اقساط از مراکز مختلف شغلی و .. ، اما همچنان آثار نامطلوب ویروس کرونا بر پیکره جامعه نگران کننده است و همدلی و رعایت عموم مردم تنها نقطه امید در این بحران است.در نهایت از نتایج پیداست که با شرایط فعلی صاحبان مشاغل باید به دنبال راهکارهایی جهت ارائه خدمات خود به صورت آنلاین و غیرحضوری باشند هر چند که بهرحال تعداد زیادی از اصناف و مشاغل قابل ارائه به صورت آنلاین نیستند مانند مراکز پزشکی